Het product EPDM werd eind de jaren 1950 uitgevonden, speciaal voor het Midden-Oosten. Grote temperatuurschommelingen vereisten een product dat onder alle omstandigheden soepel en bleef en bestand was tegen temperaturen tussen -70°C en +120°C. Door de voordelen van het nieuwe type rubber dakbedekking, en het grote succes ervan in het Midden-Oosten, werd rond 1965 ook in Europa gestart met de productie van EPDM.
EPDM is een synthetisch samengestelde rubber, en kan deze door keuze en manipulatie van de basisgrondstoffen en moleculaire structuur op maat worden samengesteld, in functie van het gewenste type rubber en toepassing. Natuurrubber daarentegen heeft wel een hoge elasticiteit en grote flexibiliteit bij lage temperaturen, maar is minder goed bestendig tegen hoge temperaturen. Bij natuurrubber zijn deze eigenschappen niet of nauwelijks te beïnvloeden, wat wel het geval is bij synthetische rubbers als EPDM.
Dankzij haar uitstekende bestendigheid tegen weersinvloeden zoals grote temperatuurschommelingen, UV straling en Ozon, is EPDM rubber in elk klimaat het ideale materiaal voor dakbedekking en gevelbekleding. ZELFBOUWDAK.BE heeft een compleet doe-het-zelf bouwpakket met handleiding voor zelfplaatsers van EPDM daksystemen, waarmee iedere doe-het-zelver, zelfs zonder enige ervaring, zelf zijn plat dak in EPDM kan plaatsen.

Gerelateerde artikels